Waarom zou je vrijmetselaar willen worden?

Goede vraag! Waarom zou je eigenlijk vrijmetselaar willen worden?

Er zijn zo'n 7000 vrijmetselaars in Nederland die ooit allemaal de stap hebben genomen om zich te verdiepen in de vrijmetselarij en zich aan te melden bij een loge. Onze leden zijn tussen de 25 en (meestal) 100 jaar, komen uit alle beroepsgroepen in de maatschappij maar zijn stuk voor stuk mensen die meer verdieping in het leven zoeken, willen begrijpen waar het leven om draait, hoe je een beter mens kunt worden, mensen die niet gevoelig zijn voor dogma's (leerstellingen) maar juist zelf willen begrijpen hoe bepaalde zaken in elkaar zitten. Vrijdenkers dus. 


Een Vrijmetselaar is iemand die wil bijdragen aan een betere wereld, vandaar dat we ook zeggen 'op u komt het aan' en 'ken uzelve'. En de Vrijmetselarij biedt je instrumenten om je vragen te beantwoorden, of althans, er alles aan te doen om je te helpen bij je zoektocht naar antwoorden.

Struikelblokken

Alles begint met het herkennen van je eigen struikelblokken, je leert jezelf kennen via gesprekken met andere leden, via eeuwenoude ritualen en symboliek. Die symboliek is voor sommige nieuwe leden een onduidelijk thema, wat als je nou helemaal niets hebt met symboliek? De symbolen staan voor niets anders dan het gevoel dat jij eraan koppelt. En je zult zien dan langzaam maar gestaag je interesse zal groeien en je op een gegeven moment zult merken dat die symboliek opeens best belangrijk voor je kan worden. En dat groeien doe je helemaal in je eigen tempo, niemand zal je ooit verplichten om een boek te lezen of om huiswerk te maken. Wat we wel verwachten is dat je je inzet voor je eigen groei en je actief meedoet tijdens de loge avonden.

Wanneer je je aanmeldt bij de Vrijmetselarij hoef je geen IQ test te doen en het maakt ons niets uit waar (en of) je werkt. Het enige wat van belang is of je een 'vrij man van goede naam' bent. Je bent een vrijdenker en kunt iedereen recht in de ogen kijken.

Wegnemen wat mensen verdeelt, zoeken naar wat mensen verbindt.

Waar het eigenlijk op neerkomt; vrijmetselarij verbindt mensen. Bij de vrijmetselarij vind je een hechte groep van mannen die elkaar blind vertrouwen, die altijd voor elkaar klaar staan en gesprekken voeren over elk onderwerp dat je je maar kunt voorstellen. En uiteraard doen we dat na het 'officiële' gedeelte gezellig met een drankje!

Maar toch hangt er voor voor veel mensen die niet bekend zijn met vrijmetselarij een zweem van mystiek en geheimzinnigheid rond onze loges. "Wat doen zij allemaal in die Loge? Waarom mogen niet-Vrijmetselaars niet zomaar een avond bijwonen?"

Geheimzinnigheid

Maar die geheimzinnigheid is niet anders dan de geheimzinnigheid van de vergadering van je lokale voetbalvereniging, daar mag ook niet iedereen zomaar aanschuiven toch? De zaken die besproken worden binnen de loge zijn meestal van persoonlijke aard en dat is de reden dat we geen buitenstaanders toelaten. Wat wel geheim is voor buitenstaanders zijn onze eeuwenoude ritualen. Wanneer je ingewijd wordt bij een loge dan volgt een inwijding-rituaal dat je nooit meer zult vergeten, de eerste stap naar je broederschap is een rituaal dat de leden voor geen goud willen missen en wordt maar een paar keer per jaar uitgevoerd.
En nee, we zetten geen mes op je borst, je drinkt geen geitenbloed uit een schedel en zult niets tegen je zin hoeven te doen.

Maar naast onze eigen avonden hebben we ook "Openbare comparities" waar je als man gewoon welkom bent, uiteraard hebben we dan een iets aangepast programma maar je zult wel belangrijke aspecten van de vrijmetselarij meemaken en je een beeld kunnen vormen van een loge-avond. Ook hebben loge's vaak extra open dagen waarbij je kennis kunt maken met de leden en met onze logegebouwen en waar je geïnformeerd kunt worden en vragen kunt stellen.

Ook een persoonlijke afspraak met één of meer leden in het logegebouw is mogelijk. Mail of bel voor een afspraak. Het verplicht je tot niets.